Serowe śniadanko

Na stałe w naszym przedszkolu zagościły nawyki kształtujące u dzieci postawy prawidłowego odżywiania. W piątek 24.03.2017 przedszkolaki samodzielnie przygotowywały sobie śniadanko z wykorzystaniem „deski serów”. Podczas konsumpcji nauczycielki przypominały dzieciom jak ważny jest nabiał w ich codziennej diecie.

 Mamo, tato czy wiesz, że?

- Mleko i jego przetwory to najlepsze źródło łatwo przyswajanego wapnia, niezbędnego do budowy zębów i kości.

- W ciągu pierwszych lat życia tworzy się połowa naszej masy kostnej. Druga połowa powstaje do 25–30 roku życia. Potem już tylko jej ubywa, średnio 1 proc. rocznie.

- Dlatego im więcej wapnia w kościach zgromadzi dziecko, tym mniejsze ryzyko złamań i osteoporozy w dojrzałym wieku.

- Wapń jest potrzebny także do prawidłowego krzepnięcia krwi, pracy mięśni, układu nerwowego i hormonalnego.

- Dla niemowląt doskonałym źródłem wapnia jest mleko – naturalne lub modyfikowane.


Warto zapamiętać:
Ilość wapnia, która pokrywa potrzeby każdego niemowlęcia, to 400–600 mg dziennie. Starsze dzieci potrzebują go więcej, bo 800 mg, a od 10. roku życia – 1200 mg.

 

Tagi

GALERIA