Z okazji Dnia Misia dzieci z grupy Jeżyków już dzień wcześniej, namalowały misie aby towarzyszyły im w zastępstwie tych pluszowych, których niestety nie mogły przynieść do przedszkola. Po porannej gimnastyce z misiami odbyły się warsztaty kulinarne. Dzieci piekły ciasteczka w kształcie misiów. Wałowanie ciasta, wycinanie foremkami, umieszczanie na blaszkach sprawiło dzieciom wiele radości. Gdy ciasteczka trafiły do piekarnika Jeżyki wykonały ozdobne misiowe torebki na swoje smakołyki, były też zabawy logopedyczne z misiami, składanie z części obrazków przedstawiających misie oraz oglądanie filmu edukacyjnego o historii powstania pluszowego misia. Upieczone misie dzieci spakowały do torebek i zabrały do domu. Jeżeli smakowały tak dobrze jak pachniały, to proponujemy upiec ciasteczka w domu – dzieci już wiedzą jak to zrobić. Smacznego!
Kruche ciasteczka
Składniki:
4 – 5 szklanek (poj. 250 ml) mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru pudru
cukier albo olejek waniliowy
4 żółtka 200g masła
szczypta soli
100 ml oleju roślinnego
mała gęsta śmietana 18% (200 g) albo jogurt naturalny
opcjonalnie: orzechy, skórka pomarańczowa, płatki migdałowe, wiórki czekoladowe, kolorowa posypka, wiórki kokosowe, cynamon.
Schłodzone masło posiekać starannie z przesianą mąką (najpierw wziąć 4 szklanki). Dodać cukier puder, cukier waniliowy, żółtka, szczyptę soli, proszek do pieczenia, olej i śmietanę i szybko zagnieść gładkie ciasto. Jeśli się lepi dosypać jeszcze mąki i zagnieść.
Ciasto można podzielić na części, i dodać do nich wiórki kokosowe, cynamon, kawałki czekolady czy zmielone migdały albo orzechy. Tu inwencja twórcza nie zna granic.
Każdą część dokładnie zagnieść. Uformować kule, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Ciasto wyciągnąć z lodówki, każdą część rozwałkować na placek o grubości ok. 3 milimetrów.
Dowolną foremką wycinać ciastka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciastka można posmarować rozmąconym jajkiem i posypać (posypką czekoladową, wiórkami kokosowymi i kolorowymi kuleczkami)
Piec ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni do lekkiego zrumienienia.
Można również dekorować po upieczeniu lukrem i posypką, orzechami, wiórkami itp.