Jeżyki kiszą kapustę

Podczas październikowych  zajęć grupa  Jeżyki  miała okazję zapoznać się z walorami smakowymi i zdrowotnymi popularnego w Polsce warzywa, jakim jest kapusta. Dzieci dowiedziały się, iż kiszona kapusta i sok z niej zawierają dużo witamin i minerałów, które są niezbędne, by nasz organizm dobrze funkcjonował. Dzieci miały okazję poznać kapustę zmysłami: wzrokiem, smakiem, węchem i dotykiem. Poznały etapy powstawania kiszonki.. Nie zapomniały też o zasadach higieny i bezpieczeństwa podczas wykonywania kolejnych czynności. Poszatkowaną kapustę i startą marchew ugniatały dodając soli  w małych miseczkach aż kapusta puściła sok a następnie wrzucały do przygotowanego w tym celu słoika, który  po napełnieniu odstawiliśmy  do kącika przyrody w ciepłe miejsc- aby mógł dokonać się proces fermentacji.Z niecierpliwością czekamy na naszą kapustę kiszoną.

Tagi

GALERIA